
انسان ذهن است و دیگر هیچ
کتاب «انسان ذهن است و دیگر هیچ» اثر «پیمان آزاد» کتاب “زندگی جنگ و دیگر هیچ” اوریانافالاچی را یادآور می شود و شاید بتوان گفت اشاره ای به جنگ درونی انسان دارد!
کتاب در سه بخش خودشناسی، آگاهی و رهایی و در قالب پرسش و پاسخ نوشته شده است. نویسنده درباره کتاب می گوید « پس از سی سال شناور بودن در مباحث روانشناسی و خودشناسی و عرفان مولوی و کسب تجربه از اینجا و آنجای جهان، کم و بیش به مانیفست (قطعنامه) خود در این زمینه نزدیک شدهام. بارها از روایتهای گوناگونی از عرفان سرخورده و به روانشناسی و جنبشهای سهگانه تحلیلگرایی، رفتارگرایی و انسانگرایی آن روی آورده و باز متوجه عرفان شدهام. هرگز نخواستهام در زندانی از فکر اعم از ایده، مکتب، جنبش و ایدئولوژی برای همیشه اتراق کنم. از اینرو، هرگز مجال کسب تجربه را از خود نگرفتهام. اکنون به برداشتی (رویکردی) رسیدهام که به تجربه دریافتهام که نتیجهبخش بوده است؛ هم برای خودم و هم برای دیگران. اینک از این زاویه به مسائل و مشکلات زندگی که برای همه ما پیش میآید، پاسخ میدهم».
در پشت جلد در معرفی کتاب می خوانیم: زمانه ما، زمانه عقلانیت انتقادی و تحولی و استفاده از تجربه گرایی و مشاهده ناب است. حواله به آینده دیگر ممکن نیست. بیرون از عالم تجربه هرچه هست، در زندگی فانکشال ما آنچنان تأثیری ندارد. مفت باختن در جهان امروز، یعنی ورشکستگی دایم و هیچکس به استقبال ورشکستگی نمی رود و نباید برود؛ مگر اینکه ذهن او را خواب کرده باشند که این کتاب، کتاب بیداری و هشیاری است.
دکتر «پیمان آزاد» در سال 1326 در تهران متولد شده، دارای فوق لیسانس حقوق و علوم سیاسی از ایران و دکترای فلسفه و روانشناسی از فرانسه و انگلستان است.
نویسنده زندگی خود را به دو دوره تقسیم میکند: دورهای که در بیخبری نسبت به حقیقت گذشت، و نویسنده غالبا متوجه بیرون از خود بوده است، و دورهای که وی متوجه درون شده و بیگانهای را در درون خود میبیند! او برای شناخت خود و جهان و یا به تعبیر خود او برای فرار از خود، به غرب سفر میکند.تجربه ی او از زندگی غربی که سالها ادامه داشته دستمایه ی او برای شناخت عمیقتر خود و جهان میشود. “آزاد” همه ی مصیبت انسان را از نرمافزارهایی میداند که در ذهن انسان کار گذاشتهاند آثار گوناگونی از وی درزمینه روان شناسی، معرفت شناسی، عرفان مولوی و شعر و رمان چون «زندگی معکوس» «غلبه بر وسواس و احساس گناه» «غلبه بر افسردگی و اضطراب» و … به چاپ رسیده است.